19 januari 2010

Folk byter lösenord mot choklad


Trots ständiga uppmaningar om säkra lösenord var många beredda att ge bort dem mot en chokladkaka när tidningen PC för alla kontrollerade hur det står till med svenskarnas säkerhetsmedvetande.

Vi bombarderas dagligen med uppmaningar att förbättra och förnya våra lösenord på nätet och att spara dem säkert.

Ändå är många beredda att ge bort dem i utbyte mot en chokladkaka.

Det är tidningen PC för alla som kontrollerat hur det egentligen står till med svenskarnas säkerhetsmedvetande. En reporter skickades ut på stan och förklarade för de passerande att hon representerade ett antivirusföretag som ville undersöka lösenordsvanorna.

Undersökningen var inte direkt vetenskaplig — de som stannade och svarade på några frågor lockades med en chokladkaka. Av 34 personer som svarade på frågorna lämnade 23 ut sitt lösenord, i vissa fall till betalsajter men också till sociala medier som till exempel Facebook. Bland de aningslösa fanns lika många kvinnor som män.

I en mer seriös undersökning frågade tidningen 5 000 datoranvändare hur de hanterar sina lösenord. Den visar att en majoritet har fler än fem lösenord att hålla reda på och det ställer till problem. Bara knappt 30 procent svarar att de aldrig glömmer ett lösenord. Tre av fyra använder samma lösenord på flera ställen och två tredjedelar byter inte lösenord ens varje år.

Artikeln ovan ifrån HD.se, dagens datum

---
Min egen personliga favorit:
Jag o en kompis är på en självservering o ska äta frukost. När kompisen ska betala med kort, frågar biträdet "Har du en pin-kod till ditt kort?" Ja, säger kompisen "1234"... Hur PIN-sam får man vara??

Mitt eget svar på frågan hade varit: Ja, eller Ja, men den tänker jag inte tala om för dig...

Funderade allvarligt talat på om jag skulle slå ner kompisen, ta hans kort, och tömma kortet, men avstod, dessbättre.


Någon som minns de gamla smartcardladdningsautomaterna? Ladda, men slå in pinkoden först, utan något som helst skydd för knappsatsen. Häpp!

Usch vad jag blev sugen på choklad helt plötsligt....;)

Inga kommentarer: