10 mars 2010

Tjugan kan bli mynt


Av Olof Broddesson

Publicerad 10 mars 2010 19.55 | Uppdaterad 10 mars 2010 20.10Gilla

50-öringen försvinner, kanske också 20-lappen som isåfall ersätts med ett mynt.

Det var i mars 2008 som riksbanken inledde en översyn av Sveriges mynt och sedlar. I det projektet ingår bland annat att alla befintliga sedlars utseende ska förnyas, skriver gp.se.

Det är klart att 50-öringen försvinner i höst. I nästa steg läggs förslag fram om att ersätta tjugosedeln med ett mynt och att införa en två-krona liksom en tvåhundrakronorssedel.

– Inför man en tvåkrona får man färre enkronor. Med tvåhundralappen får vi färre hundralappar. Vi behöver få ner antalet. Vi får lättare transporter, det blir billigare och enklare att hantera, säger Leif Jacobsson, handläggare på Riksbanken, till gp.se.

Problemet med tjugokronorssedeln är att den håller för låg kvalitet.

– Låga valörer behandlas ofta illa, man stoppar sedeln i fickan och så där. Vi vill byta ut den för att den slits väldigt hårt, säger Leif Jacobsson till gp.se.

-----------------

Så här långt lokaltidningen, Sydsvenskan.se

Måste säga, att jag minns att fransmännen försökte sig på ett 50-francs-mynt, som blev ganska ovanligt.

Vill man ha fler referenser - och alternativ, finns det visst någon relativt närbelägen valutaunion, man kanske kunde ta intryck av, eller möjligen flyta över i helt och hållet....


*e*u*r*o*

2 kommentarer:

Sanna sa...

...och jag som tycker att mynten saka bort istället.

Sv; Vår uppfart stod tom när grannens svärson parkerade på vår uppfart.

På nätterna backar de upp till oss istället för att svänga ut på gatan och vrida på ratten. Bromsljusen lyser röda och och lyser upp hela rummet trots att persinennerna är nerdragna.


Sedan kanske du undrade hur det gick? Jo mannen partade med dem. De flyttade bilen men om det blir någon bättring vette gudarna. De är hopplösa på att ta sig friheter och kommer från syrien vilket har betydelse här eftersom de inte tar seden dit de kommer utan de tog seden med sig till Sverige. De kan hålla hela vårt kvarter vakna när de festar loss flera dagar i sträck. Så polisen kan adressen utantill och då har vi (mannen och jag) aldrig ringt utan försökt prata med dem.

...som en förklaring till din skrift.

Ha det bäst!

Sanna sa...

Sv;
Bra uppslag du gav mig och jag kanske tar dig på orden också. :))